MEDIEBLOGGEN

Denne blog er ikke længere aktiv, da vi fremover skriver indlæg på www.mediacom.dk, hvor du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev.

fredag, november 16, 2007

Annoncering via widgets

Af Christian Sondrup
En ny mulighed for online annoncering ligger klar i støbeskeen. På internettets efterhånden mange sociale netværk og blogs, er det blevet rigtig populært blandt brugerne at benytte såkaldte widgets på deres personlige websites. Adskillige millioner internet-browsere besøger dagligt websites, der indeholder widgets i forskellige afstøbninger.

En widget er en slags mini software-applikation, der kan ”leve” på en website eller desktop og bevirker at content bliver dynamisk og konstant udskifter sig selv. Det fungerer nærmest som en mini-website placeret i en anden website, der ofte visuel form fortæller, hvilke bøger, musik, billeder osv, der interesserer én for tiden. Det er særligt denne personalisering af indholdet, der har gjort widgets populære. Der er typisk tale om et lille stykke kode i enten DHTML, Flash eller JavaScript, som nemt kan installeres og eksekveres i de fleste HTML-websites. De linker som regel til et tredjepart-site – sædvanligvis dem der har udviklet den pågældende widget. Ude i højre sidebar på denne blog ses et eksempel på en populær widget fra Flickr.



Hvorfor er widgets interessante i forhold til annoncører? Kort fortalt er widgets den seneste løsning indenfor let-distribuerlig web content. Widgets gør det muligt for brugerne at tage indhold fra én website og overføre det til deres eget personlige website og det giver mange nye muligheder for online annoncering, der har en række fordele:

• Widgets er et personligt medie. Det er en slags mediernes svar på Transformers, hvor indhold – og dermed også reklamer – bestemmes af de brugere, der benytter dem på deres websites.
• Meget online content kan ”widgetiseres”.
• Antallet af distributører og steder at distribuere er enormt, da flere opretter deres egen website og bruger tid på at besøge andres.
• De fleste widgets er Flash-baserede. Det betyder, at de også kan indeholde video, hvilket er lig med lyd og bevægelse (rich media).
• Widgets og deres brugeres interaktion med dem er ligesom alt andet online annoncering målbart.

Derudover er widgets ikke blot egnet til internet annoncering. Flere brugere er begyndt at bruge widgets i deres mobiltelefoner og Apple’s iPhone vil med stor sandsynlighed være med til at speede denne udvikling op.


Meget taler derfor for, at widgets inden længe vil være en særdeles attraktiv annonceringsmulighed på nettet. Kombinationen af let-distribuerligt content og den personlige, virale distribution giver annoncører nye muligheder for at benytte nettets potentiale til at kommunikere og interagere med forbrugerne.

Se
http://www.widgetbox.com/ for flere kreative eksempler på widgets.